U trendu

EANA zabrinuta zbog obustavljanja subvencija za STA

BERN – Udruženje evropskih novinskih agencija, EANA, izrazilo je zabrinutost zbog toga što je slovenačka vlada obustavila finansiranje slovenačke novinske agencije STA, koja je, preko Kancelarije vlade za komunikacije, do sada dobijala subvencije od dva miliona evra na godišnjem niovu.

„EANA izražava podršku nezavisnosti svoje članice STA zbog pritiska sa kojim se suočava kao posledica ozbiljnih rezanja ili čak zaustavljanja prihoda od ugovora o javnim uslugama, koji ta novinska agencija ima sa Kancelarijom slovenačke vlade za komunikacije i poziva slovenačku vladu da obustavi dalje poteze protiv STA, koji bi uticali na promenu načina rada, reputacije i poslovanja slovenačke novinske agencije“, navodi se u otvorenom pismu EANA vladi Slovenije.

Slovenija je, kao članica Evropske unije, uredno finansirala rad nacionalne agencije sa oko 2 miliona evra budžetskih sredstava godišnje.

U pismu EANA se dodaje da su masovni mediji kamen temeljac demokatije, te da su novinske agencije okosnica slobodnih medija širom sveta i da predstavljaju jedan od najvažnijih glasova svojih država u svetu.

„Zbog toga je važno, posebno u kriznim vremenima poput ovih sa kojima se sada suočavamo, održavanje slobode ovih glasova od najveće važnosti kako za okruženje masovnih medija, tako i za produbljivanje demokratije u društvima“, ističe se u pismu EANA Vladi Slovenije.

Kancelarija slovenačke vlade za komunikacije, preko koje se rad slovenačke novinske agencije, STA, finansira iz državnog budžeta sa 2 miliona evra godišnje, u oktobru ove godine obustavila je isplatu subvencija agenciji jer STA nije dostavila dokumentaciju o svom poslovanju.

Kancelarija navodi da bez dokumentacije ne može da utvrdi šta bi bilo adekvatno finansiranje slovenačke novinske agencije, te ne može da potpiše ugovor o subvencijama za STA za 2021. godinu.

S druge strane, menadžment STA odgovorio je saopštenjem da je agencija redovno odgovarala na sve upite vladine Kancelarije i da je redovno na transparentan način obaveštavala nadzorni odbor o svom radu, a o njenim godišnjim izveštajima raspravljalo se i u parlamentu.

Njen rad je, takođe, kako ističu podvrgnut redovnim spoljnim i unutrašnjim revizijama.

STA je, uz napomenu da nije dobila mesečni iznos za oktobar, istakla da ne postoji zakonski osnov da slovenačka vlada obustavi finansiranje njenog rada.

Agencija se poziva na to da je slovenački parlament nekoliko puta pozvao vladu da obezbedi dovoljno sredstava za STA.

STA upozorava da suspenzija finansiranja ugrožava operativnu stabilnost agencije i sposobnost da vrši uslugu javnog informisanja, te da će joj biti ugrožena stabilnost rada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.