U trendu

Edštadler: Put ka punopravnom članstvu je dug proces

BEČ – Put ka punopravnom članstvu Ukrajine u EU je dug proces koji ne može uspeti narednih godina, smatra ministarka za evropska pitanja Austrije Karoline Edštadler.

Ona je u intervjuu za agenciju APA rekla da se pristupanje Ukrajine u narednih pet do deset godina ne može postići, te dodala da zemlje Zapadnog Balkana čekaju delimično decenijama na sledeći korak.

Edštadler je, u vezi zahteva iz Kijeva za brzim prijemom u EU, poručila da ubrzani postupak nije moguć.

Istakla je da je saglasna sa šefom austrijske diplomatije Aleksanderom Šalenbergom koji je nedavno rekao da je potrebna alternativna ponuda za približavanje Ukrajine EU.

„To što je ministar time rekao jeste da bi trebalo biti kreativan u približavanju Ukrajine zapadnim vrednostima. Ono što je Ukrajina iz toga čula je bilo „ne“ članstvu Ukrajine EU, što nije rečeno, a nije ni stav Austrije“, naglasila je ona.

Edštadler je izrazila razumevanje za isporuku oružja zapadnih zemalja Kijevu.

„Da nije bilo podrške u oružju ne bi više bilo Ukrajine. A onda bi došla druga granica i možda novi cilj Vladimira Putina. Zbog toga je, iz pogleda Evrope, potrebno podržati oružjem Ukrajinu. Međutim Austrija to ne može zbog svoje neutralnosti“, objasnila je ona.

Ali, dodaje, Austrija pruža humanitarnu podršku Ukrajini.

U vezi blokiranog početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom kazala je da je apsolutno potrebno da još za vreme predsedavanja Francuske dođe do pomeranja.

Cilj mora biti, kaže, da se sprovedu prve pristupne konferencije.

„Moramo gledati na zemlje Zapadnog Balkana, posebno sada, jer i tamo potpaljuje Putin“, upozorila je ona.

Edštadler je izrazila zabrinutost i za situaciju u Bosni i Hercegovini.

„Strahujem da tamo ne treba puno da dođe do podrhtavanja. Upravo zbog toga bi koraci u vezi Severne Makedonije i Albanije bili pozitivna poruka celom regionu“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar