U trendu

Egipat: Izrael i Hamas da rade na obostranom poverenju

KAIRO – Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri izjavio je danas u razgovoru u Kairu sa izraelskim kolegom Gabijem Aškenazijem da je potrebno obustaviti sve aktivnosti koje vode eskalaciji sukoba i raditi na obostranom poverenju između Izraela i palestinskog Hamasa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Egipta.

Egipat je kao posrednik pomogao da dođe do prekida vatre između Hamasa i Izraela 21. maja, što je bio najžešći sukob u prethodnih nekoliko godina.

Kairo takođe radi sa SAD i regionalnim partnerima da prekid vatre bude trajan.

Kako prenosi Rojters, Šukri je rekao i da je sa Aškenazijem razgovarao i o osetljivim pitanjima poput istočnog Jerusalima, džamije Al-Aksa i islamskim i hrišćanskim svetim mestima.

Aškenazi je rekao da bi razgovarao sa egipatskim zvaničnicima o „uspostavljanju trajnog prekida vatre sa Hamasom“, kao i o načinima da se pomogne u obnovi Gaze.

Rojters javlja i da je istovremeno u Jerusalimu izraelski premijer Benjamin Netanjahu ugostio šefa egipatske obaveštajne službe Abasa Kamela, s kojim je, kako je rekao, razgovarao o bezbednosti u regionu i načinima da se spreči Hamas da koristi civilnu pomoć kako bi ojačao.

Kamel se danas u Ramali sastao i s predsednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom, kome je preneo podršku egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija Palestincima i Abasu, izvestila je egipatska državna novinska agencija MENA.

Netanjahu i Aškenazi su izjavili da je glavni cilj Izraela da osigura povratak dva izraelska civila, kao i da se vrate ostaci dvojice vojnika koji su godinama držani u Gaz, što, međutim, Hamas odbija da učini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.