U trendu

EK: Borelj sutra u Parizu odvojeno sa Vučićem i Kurtijem

BRISEL – Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Džosep Borelj, boravi u Parizi, gde će se sutra, kao moderator dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, prvo ujutru sastati sa predstavnikom prištinskih privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, a zatim i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštila je Evropska komisija.

Boreljov portparol Peter Stano je za Tanjug izjavio da će šef diplomatije EU sa Vučićem i Kurtijem imati odvojene sastanke, koji imaju za cilj produžetak napora Unije da pomogne stranama da smanje tenzije i naprave napredak u dijalogu u kome EU posreduje.

„To pokušavamo da napravimo otkako je počela poslednja eskalacija između dve strane. Visoki predstavnik, kao moderator dijaloga, produžava svoje napore u tom smeru. On je razgovarao lično s njima nedavno i ovo je još jedna mogućnost da im prenese ključne poruke da bi se moglo krenuti napred u ovom dijalogu“, kazao je Stano.

Borelj će za vreme posete, tokom koje učestvuje na Pariskom mirovnom forumu, razgovarati sa „partnerskim zemljama o velikim krizama na koje danas moramo da odgovorimo, kao što su agresija Rusije na Ukrajinu i njene globalne posledice, tenzije između Kosova i Srbije, evropsko angažovanje u Sahelu i politička situacija u Venecueli“, navela je Komisija.

Visoki predstavnik će razgovarati o potrebi „ponovnog osmišljavanja multilateralnog sistema, kako bi se on ojačao suočen sa višefaktorskim krizama sa kojima se svet suočava“, saopštila je EK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.