U trendu

EK: Do kraja septembra više od milijardu doza za Uniju

BRISEL – Evropska unija očekuje da će do kraja septembra od četiri proizvođača primiti više od milijardu doza vakcina protiv kovid-19.

Dokument Evropske komisije u koju je Rojters danas imao uvid pokazuje da su zvaničnici EU uvereni da će imati dovoljno doza za imunizaciju celokupne populacije od 450 miliona koja ispunjava uslove za vakcinaciju do kraja trećeg kvartala, što je daleko od početnog cilja da se do kraja leta imunizuje 70 odsto odrasle populacije.

Tačnije, EU očekuje da primi 413 miliona doza u toku drugog kvartala ove godine i još 529 miliona u periodu jul-septembar, a u toku prvog kvartla ukupno je primljeno 106 miliona vakcina.

Ove procene EK odnose se samo na vakcine od četiri proizvođača lekova: Fajzer-Biontek, Džonson i Džonson, AstraZeneka i Moderna, i trenutno ne uključuju doze nemačke nemačke kompanije Kurevak i francuskog proizvođača lekova Sanofi, koji su potpisali ugovore sa EU za stotine miliona doza, ali čekaju odobrenje evropskog regulatornog tela za lekove.

EU je takođe najavila da planira da podeli najmanje 100 miliona doza u toku ove godine sa siromašnijim zemljama izvan Unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.