U trendu

EK: Imamo dovoljno doza vakcina, ne razmatramo kinesku

BRISEL – Povodom najava da Mađarska, zbog „spore isporuke evropskih vakicna“, razmatra uvoz „lako dostupne kineske vakcine”, iz Brisela poručuju da ”nema potrebe” za bilateralnom nabavkom dodatnih vakcina, a da se sa Kinom ni ne pregovra na nivou EU.

„EU je obezbedila 2,3 millarde doza potencijalnih vakcina, a samo od kompanija ”Fajzer” i ”Moderna”, koje su već u upotrebi, imamo naručenih vakcina za 80 procenata stanovništva EU”, kaže portparol Evropske komisije, Dana Spinat.

U Evropskoj komisiji navode da je samo od kompanija ”Fajzer” i ”Moderna” naručeno 760 miliona doza (600 milona i 160 milona), a da ”ubrzo stižu i druge vakcine”.

”Zato nema potrebe za bilo kakvim bilateralnim sporazumima za dodatne doze povrh onih koje je EK dogovorila za potrebe svih zemlja članica”, navode u Komijsi.

Dodaje se da isporuka vakcina zemljama članicam ide kroz tzv. Upravljački komitet u kome su zastupljene sve zemlje čalnice, EK i proizvođači.

U Evropskoj komisiji dodaju da oni nisu u kontaktu sa kineskim proizvođačima vakcina, nit da imaju informacije da su Kinezi kontarktirali Evropsku agenciju za lekove povodom odobrenja upotrebe njihove vakcine na teritoriji EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar