U trendu

EK: Lajen iznenađena protokolom u Anakri, bitnija suština raz

BRISEL, 7. aprila ( Tanjug) – Evropska komisija saopštila je danas da je predsednica Ursula fon der Lajen bila „vidno iznenađena“ rasporedom sedenja tokom jučerašnjih razgovora sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom u Anakri, ali da joj je prioritet bila suština razgovora o odnosima EU i Turske, a ne protokol.

Na jučerašnjem sninmku iz Ankare vidi se da je protokol obezbedio dva centralna mesta za predsednike Evbropskog saveta, Šarla Mišela i turskog predednika Erdgana, dok je predsednica EK, Ursula fon der Lajen, vidno zbunjena, smeštena na sofu sa strane.

„Teško je oceniti zašto joj je bilo ponuđeno to mesto za sedenje, ali to je pitanje za turske vlasti koje su odgovorne za organizaciju sastanka“, rekao je portparol Komsiije, Erik Mamer.

U Evropskoj komisiji napominju da je protokol za predsednike Evropskog saveta i Evropske komsije isti i da je „normalno“ da se isto tretiraju prilikom poste stranoj zemlji.

„Predsednica je ipak odlučila da učestvuje u razgovorima i da prioritet suštini u odnosu na prokol. Istovremeno, tražila je od svog tima da osigura da se takav propust ne desi u budućnosti“, kaže Mamer.

Grupa Evropske narodne partije, koja predstavlja najjaču i najstariju političku grupaciju u Evropskom parlamentu, uključujući i predstavnike nemačke CDU iz koje dolazi i sama fon der Lajen, poručuje da bi „nekoga trebalo da bude sramota“ što predsednica EK nije dobila „odgovarajuće mesto u Erdoganovoj palati“.

„Žene zaslužuju isto priznanje kao i njihove muške kolege“, poručili su poslanici Evropske narodne partije.

Mišel i Lajen su nakon jučerašnjih razgovora u Ankari poručili da je EU u odnosiima sa Turskom „spremna da ponudi pozitivnu agendu, za ekonomsku saradnju, migracije, ljudske odnose i mobilnost“, i da se nadaju da će da će Turska iskoristiti ovu priliku.

Fon der Lajen je naglasila da će EU nastaviti da pomaže Ankari u pružanju skloništa izbeglicama ulaganjem u programe za izbeglice, ali i izrazlia zabrinutost zbog povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije o sprečavanju nasilja nad ženama i decom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.