U trendu

EK: Novo zadravstveno telo HERA upravlja kriznim situacijama

BRISEL, 16. septembra (Tanjug ) – Evropska komisija oformila je novo zdravstveno krizno telo koje će koordinirati sredstvima EU od skoro 30 milijardi evra namenjenih pripremama za buduće pandemije.

Zdravstvena Agencija za pripremu i odgovor u hitnim slučajevima (HERA) će procenjivati potencijalne zdravstvene pretnje, promovisati istraživanja, osigurati dostupnost vitalne proizvodnje i pomoći u obezbeđivanju zaliha, saopšteno je iz Evropske komisije, prenosi Rojters.

Kako je navedeno, u slučaju nastupanja nova zdravstvene krize, ovo telo aktivira mehanizme za hitno finansiranje i pomaže u koordinaciji praćenja, nabavke i kupovine medicinske opreme ili tretmana lečenja.

Nadležnost agencija je jednim delom osmišljena kako bi se izbeglo ponavljanje situacije kada su članice EU preduzimale pojedinačne mere na početku pandemije kovid-19, od kojih su neke bile neefikasne, a druge išle na račun drugih članica Unije.

Novo telo će dopuniti ostale zdravstvene agencije EU – Evropsku agenciju za lekove i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas saopštio je da su obe agencije ojačane, ali da samo to nije dovoljno.

HERA, koja bi trebalo da bude u potpunosti operativna početkom 2022. godine, imaće 6 milijardi evra na raspolaganju iz budžeta EU za 2022.-2027., što će sa ostalim programima ukupnu potrošnju EU na zdravstvenu bezbednost povećati na gotovo 30 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.