EK ”ograničila” izvoz vakcina, Zapadni Balkan izuzet

BRISEL, 29. janura ( Tanjug) – Evropska komisija usvojila je danas pravilo o obaveznoj autorizaciji izvoza vakcina protiv Kovid19 koje se proizvode na teritorije EU i koje su unapred dogovorene potpisanim ugovorima o nabavci.

U Komisiji navode da će iz ove mere praktičnog organičavanja izvoza biti izuzete zemlje iz EU susedstva i one pokrivene mehanizmom Kovaks.

”EU će u potpunosti ispoštovati svoje humanitarne obaveze i obezbediti vakcine obećane drugim zemljma”, poručeno je u Komisiji.

Potpredsednik EK, Valdis Dombrovskis, kaže da je mera autorizacije izvoza usvojena po hitnoj porceduri, a da joj je cilj da se odmah obezbedi potpuna transparentnost o proizvodnji vakcina i odredištu njihive isporuke, ali i da se osigura isporuka naručenih vakicna od strane EU.

”Vakcine su ključne za privredni oporavk i okončanje pandemije. Njihova isporuka našim građanimama je najvažnij zadatak u ovom trenutku. Želimo da osiguramo da se svi dogovori o unapred naručenim vakcinama od strane EU ispoštuju”, kaže Dombrovskis.

U EK navode da je ova mera vremenski ograničana do kraja marta i da se odnosi isključivo na vakcine protiv Kovid-19 dogovorene potpisanim ugovorima o nabavci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.