U trendu

EK: Pred Evropljanima letnji odmori bez restrikicja

BRISEL – Evropska komisija pozdravila je ”zeleno svetlo” koje su ambasadori zemlja članica dali na njen poslednji predlog o izmenama i koordinaciji restrikcija kada je u pitanju slobodno kretanja unutar EU, a u svetlu poboljšanje epidemološke situacije i napretka vakcinacije u Evropi.

”Usvajanjem ovih izmena i početkom izdavanja kovid sertifikata Evropljani će moći da uživaju u bezbednim letnjim odmorima sa tek ograničenim, ako i bilo kakvim restrikcijama”, kaže portrparol Komsije, Kristja Vigand.

U Komisiji napominju da su ambasadori zemlja članica danas podržali predlog da potpuno vakcinisane osobe i oni koji su preležali Kovid-19 budu izuzetih iz restrikcija na putovanja, da je harmonizovano važenje testova na 72 sata za PCR i 48 sati za brzi antigenski test i omogućena jasna pravila za porodice koje putuju sa decom.

Istovremeno, revidirani su i pragovi epidemiloške mape Evropske agencije za kontrolu preveniciju zaraze što bi trebalo, između ostalog, i da posluži da se proširi lista ”bezbednih” zemalja za koje se neće primenjivati restrikcije na putovanja u EU.

Tzv „zeleni“ regioni sa dosadašnjih 25 slučajeva na 100.000 ljudi za 14 dana i sa manje od 4 procenta pozitivnih testova, sada su revidirani na 50 ili 75 slučajeva ako je stopa pozitivnosti manja od 1 procenta.

U Briselu navode da će građani trećih zemlja moći da putuju u EU ukoliko predstave dokaz o vakcinaciji, ali i da je na zemljma članicama da provere validnost dokumeta i odrede koje vakcine priznaju.

Evropska komija napominje da je sada na Savetu EU da konačno da „zeleno svetlo” za ova izmenjena pravila uz napomenu da je pogranična politika u nacionaloj jurisdikciji zemlja članica, koje će moći da modifikuju ova pravila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.