U trendu

EK predlaže pravni okvir za veštačku inteligenciju

BRISEL – Evropska komisija je danas predložila novi pravni okvir za veštačku inteligenciju koji bi trebalo da pojača poverenje korisnika, obezbedi sigurnost i poštovanje temeljnih prava i podstakne ulaganja i inovacije u tom području.

„Poverenje u veštačku inteligenciju je imperativ, a ne tek zgodna opcija. Ovo su važni propisi kojima Unija predvodi razvoj novih globalnih normi koje će biti garancija poverenja u veštačku inteligenciju. Postavljajući standarde možemo otvoriti put razvoju etičke tehnologije u svetu i pritom očuvati konkurentnost u Uniji“, izjavila je izvršna potpredsednica Komisije Margrete Vestager.

Nova Uredba o veštačkoj inteligenciji Evropljanima će biti garancija poverenja u ono što veštačka inteligencija nudi, prenela je Hina.

„Veštačka inteligencija je sredstvo, a ne cilj. Postoji već desetine godina, ali zahvaljujući računarskoj snazi dosegla je nove mogućnosti. To znači veliki potencijal u najrazličitijim područjima kao što su zdravlje, saobraćaj, energetika, poljoprivreda, turizam ili kibernetička sigurnost“, izjavio je poverenik za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Nova pravila će se direktno primenjivati na isti način u svim državama članicama na temelju definicije veštačke inteligencije koja je prilagođena budućim okolnostima.

U njihovoj izradi je korišćen pristup koji se temelji na proceni stepena rizika.

Neprihvatljiv rizik će predstavljati sistemi koji se smatraju jasnom pretnjom bezbednosti, sredstvima za život i pravima ljudi i biće zabranjeni.

To obuhvata sisteme ili aplikacije veštačke inteligencije koji manipulušu korisnikovim ponašanjem kako bi zaobišli njegovu volju, poput igračaka sa glasovnom pomoći koje podstiču opasno ponašanje maloletnika i sisteme koji državama omogućavaju društveno vrednovanje.

Kao visokorizični smatraće se sistemi veštačke inteligencije koji obuhvataju tehnologiju koja se upotrebljava u kritičnoj infrastrukturi, onu koja može da ugrozi život i zdravlje građana u strukovnom obrazovanju ili osposobljavanju, te onu koje osobi može odrediti pristup obrazovanju i usmeriti profesionalni život .

Kako se navodi, ograničeni rizik predstavljaju sistemi veštačke inteligencije s posebnim obavezama u pogledu transparentnosti, a korisnici sistema kao što su četbotovi trebalo bi da znaju da je reč o interakciji sa mašinom kako bi mogli da odluče da li žele da se upustiti u nju ili odustanu.

Što se tiče minimalnog rizika, predlog propisa omogućava neograničeno korišćenje veštačke inteligencije u videoigrama ili filterima za neželjenu e-poštu.

U tu kategoriju spada većina sistema veštačke inteligencije, a nacrt uredbe ih ne reguliše jer su ti sistemi slabo ili nimalo rizični za prava i sigurnost građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.