EK: Prvo objašnjenje EP o Tročanjiju i Plumb pa naredni korak

BRISEL – Novoimenovna šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sačekaće zvanično pismo Evropskog parlamenta pre nego što donese odluku o daljim koracima povodom današnjeg odbacivanja Lasla Tročanjija i Rovane Plumb kao kandidata za komesare, rečeno je u Evropskoj komsiji.

Odbor za pravne poslove Evropskog parlamenta danas je potvrdio svoju odluku o odbacivanju kandidature komesara za proširnje i transport, Lasla Tročanjija i Roavene Plumb.

U Evropskom parlamentu su saopštili da će predsednik Parlamenta David Sasoli zatražiti informaciju o sledećim koracima od imenovane predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

”Proceduralno, izabrana predsednica očekuje pismo predsednika Evropskog parlamenta sa odlukom i preporukama šta dalje u skladu sa parlamentarinim procedurama. Tek na osnovu toga buduća predsednica Evropske komisje razmotriće dalje korake”, izjavila je portparolka Komisije Mina Andreeva.

U Evropskoj komisiji nisu mogli da odgovore da li će odluka o odbacivanju dva kandidata za komesare od strane Evropskog parlamenta, a zbog utvrđenog konflikta interesa, uticati na vremenski okvir za formiranje nove Evropske komisije koji ističe 1. novembra.

Odluka Odbora za pravne poslove Evropskog parlamenta da pre početka saslušanja kandidata za komesare odbaci kandidature mađarskog i rumunskog predstavnika zbog konflikta interesa doneta je po prvi put u istoriji evropskih procedura.

Kao mogući ishodi trenutne situacije pominju se zamena odbijenih komesara novim komesarima, koje bi Budimpešata i Bukurešt trebalo da predlože na zahtev Fon der Lajen.

Istovremeno, moguće je da ona promeni već dodeljene resore drugih kandidata za komesare.

Uoči početka saslušanja preostalih nominovanih komesara, u Briselu napominju da neće biti prvi put da još neko od predloženih kandidata ne prođe ”ispit” pred evropskim parlamentarcima.

Među onima koji mogu biti ”u problemu” navodi se francuska kandidatkinja za komesarku za jedinstveno EU tržište Silvi Gulard protiv koje se vodi istraga zbog navodne zloupotrebe EP novca.

Istovremeno, Gulard koja dolazi iz stranke francuskog predsednika Emenuela Makrona mogla bi biti ”žrtva osvete” Evropskog parlamenta zbog uloge koju je Makron imao u odbacivanju vodećeg kandidata Evropskog parlamenta Martina Vebera za mesto novog predsednika Evropske komisije.

Među ”problematičnim” kandidatima bio je bivši ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejneders, koji je pred belgijskim sudom imao otvoren slučaj zbog navodne korupcije.

Slučaj je prošlog petka odbačen kao nesonovan i zatvoren.

Pred početak saslušanja u medijima se postavlja i pitanje imovinske karte hrvatske kandidatkinje za mesto komesara za demokratiju i demografiju Dubravke Šuice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.