U trendu

EK: Suočeni smo sa zagušenjem u proizvodnji vakcina

BRISEL, 4. januara ( Tanjug) – Evropska komisija ocenjuje da je EU suočena sa zagušenjem u proizvodnji vakcina protiv Kovid19, ali odbacuje mogućnost da je sa njihove strane došlo do propusta kada je u pitranju nabavka odnosno sprovođenje vakcinacije u EU 27.

”Suočeni smo sa još neviđenom pandemijom u Evropi. U kontaktu samo sa zemaljama članicma kako bi vakcincija u ovim kompleksnim okolnostima prošla što je bolje moguće”, kažu u Komisiji.

Povodom najave Evropske agencije za lekove ( EMA) da će joj biti potreno ”više podataka i vremena” da proceni i eventualno odobri tzv ”oksfordsku vakcinu” kompanije ”AstraZenaka”, koja je od prošle nedelje već u upotrebi u Velikoj Britaniji, u Briselu naglašavaju da imaju puno povrenje u rad EMA.

”Fundamentalno je da vakcine u EU budu bezbedne i efiksne. Zato je važno da se provere od strane Evropske agencije za lekove. EMA procenjuje podatke što je brze moguće, ali ne po cenu kvaliteta”, kaže portaprol Komsije, Stefan de Kersmaker.

Iako iz EMA najavljuju da bi do kraja ove nedelje trebalo da izađu sa procenom vakcine kompanije ”Moderna”, Nemačka je zatražila da seubrza odbrenje za hitnu upotrebu i ”AstarZeneka” vakcine.

U ovom trenutku kompanije ”Fazjer” i ”Bajnotek”, koje za sada jedine imaju dozvolu za tržišnu prodaju vakcina protiv Kovid 19 u EU, suočavaju su sa nedostakom porozvodih kapaciteta.

Zemlje članice EU već razmatraju da umesto predvišene dve doze ”Fajzerove” vakcine daju što većem broju građana prvu dozu kako bi dobili bilo kakvu zaštitu od virusa. U EK naglašavaju da je za potrebe 450 miliona stanovnika EU 27 već rezervisano oko 2 milijarde tazličitih vakcina protiv Kovid19, a da se u trenutnoj situaciji radi na novim porudžbinama iz kompanija ”Fajzer” i ”Moderna”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar