U trendu

EK: U HR i još tri zemlje skladišta materijala za zaštitu od CBRN pretnji

ZAGREB 20. februara (Tanjug) – Hrvatska je jedna od četiri zemlje članice EU koje će na svom tlu imati strateške rezerve materijala i opreme u slučaju hemijske, biološke, radiološke i nuklearne pretnje, objavila je Evropska komisija, prenosi Hina.

Komisija gradi strateške rezerve kapaciteta za odgovor na takve pretnje putem EU mehanizma za civilnu zaštitu i Tela za hitnu zdravstvenu pripravnost i odgovor (HERA) kako bi poboljšala pripravnost i odgovor EU na hemijske, biološke, radiološke i nuklearne (CBRN) pretnje. Komisija je objavila da su se tri zemlje – Hrvatska, Francuska i Poljska – pridružile Finskoj i u te četiri zemlje biće smeštene zalihe ukupne vrednosti 545.6 miliona evra.

Rezerve će uključivati protivotrove, antibiotike, vakcine, sedative i profilaktičke tretmane i specifičnu opremu za CBRN odgovor, kao što su detektori i pribor za dekontaminaciju i lična zaštitna oprema (npr. gasmaske i zaštitna odela).

Uspostavljanje četiri skladišta rezultat je međusektorske saradnju između zdravstvenih tela i tela civilne zaštite EU. Nakon uspostavljanja, države članice moći će da zatraže mobilizaciju relevantnih zaliha putem Centra za koordinaciju odgovora u hitnim slučajevima (ERČ).

Ljudi mogu biti izloženi CBRN agensima zbog nenamernih katastrofa, poput curenja iz hemijskog postrojenja, incidenata u nuklearnim elektranama i širenja zaraznih bolesti ili zbog namernih incidenata, poput terorističkih napada.

Komisija navodi da je ruski agresivni rat protiv Ukrajine dodatno naglasio potrebu strateških zaliha dostupnih ključnih medicinskih protivmera i CBRN opreme za odgovor kako bi se zaštitili građani EU, posebno u slučaju CBRN napada ili nesreća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.