U trendu

Ekolozi protiv modernih naselja na ostrvima kod Karačija

BERLIN – Vlada Pakistana planira da na ostrvima kod Karačija izgradi moderna naselja za 50 milijardi dolara.

Cilj je da se smanji pritisak na najveći grad te zemlje, ali mnogi strahuju da će ovaj potez vlasti dovesti do ekološke katastrofe, piše Dojče vele.

Vlada Pakistana donela je odluku da formira Upravu za razvoj pakistanskih ostrva, odnosno da ostrva Bundal i Dingi stavi pod nadležnost saveznih vlasti. Ovaj potez šokirao je meštane, koji tvrde da vlada pokušava da ih okupira i da to ne predstavlja pretnju samo po njihovu egizistenciju, već i za mangrove, šume tropskog drveća na ostrvima.

Stručnjaci su sa njima saglasni u pogledu negativnih ekoloških posledica ove odluke vlade. Oni upozoravaju da su biljke koje formiraju mangrove duž nenaseljenih ostrva ključne za očuvanje životne sredine Karačija.

Vegetacija mangrove na obalama smanjuje rizik od prirodnih katastrofa i predstavlja svojevrsnu prirodnu barijeru od cunamija, ističu ekolozi. Oni upozoravaju da bi dalje uništavanje staništa moglo da dovede u pitanje opstanak vrsta koje žive u moru kod Karačija, kao i da bi realizacija projekta dovela do zagađenja regiona.

Ostrvo Bundal u Arapskom moru deo je regiona Inda koji je zaštićen međunarodnom Ramsarskom konvencijom o močvarama. Ovo područje se već suočava sa brojnim ekološkim pretnjama, kao što su povećanje zagađenja vazduha i vode, porast nivoa mora, prekomerna eksploatacija resursa, lov i nestanak staništa za mnoge vrste.

Zbog odluke savezne vlade zabrinuti su i ribari. Osnivač Pakistanskog saveza ribara Mohamed Ali Šah upozorava da bi izgradnja stambenog kompleksa mogla da dovede do raseljavanja najmanje 2,5 miliona ribara i njihovih porodica iz tog područja.

Uprkos ovakvoj situaciji, premijer Imran Kan najavio je u septembru da na ostrvima planira da počne izgradnju modernih naselja, a procenjena vrednost investicije je oko 50 milijardi dolara. Cilj projekta je da se ublaži pritisak urbanizacije na Karači, u kojem živi preko 20 miliona stanovnika, a očekuje se da će pomoći otvaranju 150.000 radnih mesta.

Ekolozi, ali i vlasti pakistanske provincije Sind protive se izgradnji kompleksa na ostrvu Bundal. Oni tvrde da uredba savezne vlade nije u skladu sa ustavom i da će joj se vlada provincije suprotstaviti radi očuvanja životne sredine i zaštite interesa naroda.

Savezni pakistanski ministar pomorstva Ali Hajder Zaidi i ministar zadužen za klimatske promene Malik Amin Aslam nisu odgovorili na pitanja Dojče velea povodom optužbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.