U trendu

EMA analizira vezu vakcina J&J i poremecaja nerava

CIRIH – Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da analizira podatke o retkim slučajevima poremećaja nervnog sistema, prijavljenim među primaocima vakcine „DŽonson&DŽonson“ protiv kovida-19, nakon što su Sjedinjene Države na tu vakcinu dodale oznaku upozorenja.

„Komitet za bezbednost EMA analizira podatke koje je dostavila kompanija J&J o slučajevima Gilen-Bareovog sindroma (GBS) prijavljenim nakon vakcinacije“, saopštila je EMA, dodajući da su od kompanije J&J zatraženi dodatni podaci, prenosi agencija Rojters.

Analiza EMA je usledila nakon što je američka Administracija za hranu i lekove (FDA) stavila juče oznaku upozorenja na GBS na listu sa podacima o vakcini J&J, i nakon što je EMA pre četiri dana izdala upozorenje za vakcinu „AstraZeneka“ protiv kovida-19, pozivajući na oprez zbog potencijalnih neželjenih efekata.

Oko 12,8 miliona ljudi primilo je J&J-ovu jednokratnu vakcinu u SAD, dok je ta kompanija distribuirala 18,6 miliona doza zemljama Evropske unije, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.