EMA: Nema novih neželjenih efekata kod Fajzer vakcine

BRISEL, 29. januara ( Tanjug) – Evropska agencija za lekove (EMA) u svom prvom bezbednosnom izveštaju o kovid-19 vakcini „Komirnati” kompanija Fajzer i ”Biontek zaključuje se da su dosada prikupljeni podaci o upotrebi vakcine u EU ”u skladu sa poznatim sigurnosnim profilom vakcine i da nisu identifikovani novi neželjeni efekti“.

Izveštaj EMA nije identifikovao nove aspekte kada je reč o ozbiljnoj alergijskoj reakciji, što je poznati neželjeni efekat ove vakcine koji se u SAD pojavljuje na približno 11 od million slučajeva.

Istovremno, nije utvrđena nikakva posebna zabrinutost za bezbednost upotrebe vakcina kod slabih starijih osoba.

Dobrobiti „Komirnati” vakcine u sprečavanju kovid-19 i dalje nadmašuju sve rizike, a nema preporučenih promena u vezi sa upotrebom vakcine, zaključuju u EMA.

Dodaje se da su najčešći neželjeni efekti poznati za ”Komirnati”, koje većina vakcinisanih ni ne oseti, obično blagi ili umereni i postaju bolji u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije.

U EMA naglašavaju da će se sigurnost i efikasnost vakcine proizvođača Fajzer i Biontek i dalje nadgledati dok se koristi u EU i globalno, kroz sistem EU kao dodatne studije proizvođača i nezavisne studije koje koordiniraju evropske vlasti.

To će omogućiti brzu procenu podatka koji proizlaze iz niza različitih izvora i preduzimanje odgovarajućih mera za zaštitu javnog zdravlja, ako je potrebno, kažu u EMA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.