U trendu

Emirati otvorili ambasadu u poslovnom centru Tel Aviva

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su danas otvorili ambasadu u Tel Avivu, nepunih godinu dana pošto su dve zemlje objavile da će uspostaviti diplomatske odnose i posle nedavnog otvaranja Ambasade Izraela u Abu Dabiju.

Ceremoniji je prisustvovao novi predsednik Izraela Isak Hercog koji je ocenio da je „to važna prekretnica u zajedničkom putovanju ka budućnosti mira, prosperiteta i bezbednosti za Bliski istok“.

Ambasador Emirata u Izraelu Muhamed al Khadža je rekao je novinarima da će ambasada biti „baza za nastavak izgradnje novog partnerstva, težnje za dijalogom, a ne sporom, kako bi se izgradila nova paradigma mira i obezbedio model za novi pristup rešenju sukoba na Bliskom istoku“.

Predsednik Izraela je ocenio da istorijski sporazum mora biti proširen na druge zemlje koje teže miru s Izraelom, preneo je Frans pres.

Bahrein je takodje potpisao sporazum o normalizaciji odnosa sa jevrejskom državom, a Maroko i Sudan su ubrzo potom najavili da će slediti primer zemalja Zaliva.

Izrael i Emirati su zvanično uspostavili diplomatske odnose 2020. posle čitavih decenija tajnih veza.

Dve zemlje su potpisale sporazum o normalizaciji odnosa u Beloj kući prošlog septembra, a potom čitav niz bilateralnih ekonomskih i sporazuma o saradnji.

Ambasada UAE otvorena je u zgradi u kojoj se nalazi izraelska berza u središtu poslovnog dela Tel Aviva.

Ambasade većine zemalja su u Tel Avivu zbog spornog statusa Jerusalima, što je jedno od najeksplozivnijih pitanja u bliskoistočnom sukobu, podseća Asošiejted pres.

SAD su u maju 2018. godine preselile svoju Ambasadu iz Tel Aviva, pošto je tadašnji predsednik SAD Donald Tramp priznao čitav Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što veći deo medjunarodne zajednice nije priznao.

U tom gradu je sedište izraelskog parlamenta – Kneseta i većine minstarstava.

Palestinci planiraju da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće nezavisne države.

SAD su pohvalile otvaranje Ambasade Izraela u UAE, kome je pre dve nedelje prisustvovao novi šef diplomatije Izraela Jair Lapid,a Palestinci su kritikovali taj potez.

Sekularni Fatah koji predvodi palestinski predsednik Mahmud Abas i rivalski islamski ekstremistički Hamas su osudili sporazume o normalizaciji, označivši ih izdajom dela arapskih zemalja, jer smatraju da tom procesu mora da prethodi rešenje izraelsko-palestinskog sukoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.