U trendu

Energodar ostao bez struje, ne utice na posetu IAEA

KIJEV – Načelnik proruske uprave Energodara Aleksandar Volga, gde se nalazi i Zaporoška nuklearna elektrana, saopštio je da je grad danas ostao bez struje, prenela je ruska novinska agencija TAS S.

On je naveo da to što je grad bez struje, ne bi trebalo da ometa planiranu posetu inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani.

Jedan od dva operativna reaktora u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, isključen je zbog ruskog granatiranja, saopštio je danas operater Energoatom, a prenosi Rojters.

„Kao rezultat još jednog minobacačkog granatiranja od strane ruskih snaga na lokaciji nuklearne elektrane Zaporožje, aktivirana je zaštita u vanrednim situacijama, a operativni peti energetski blok je isključen“, napisao je ukrajinski operater na Telegramu.

Energoatom je dodao i da šesti reaktor, jedini trenutno u funkciji, „nastavlja da radi u energetskom sistemu Ukrajine“ i da omogućava snabdevanje postrojenja strujom za sopstvene potrebe, navodi britanska agencija.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ukrajinske trupe koje su se danas iskrcale nedaleko od nuklearne elektrane Zaporožje pokušale da zauzmu nuklearku.

U saopštenju se precizira da su se ukrajinske snage iskrcale na obalu Dnjepra, tri kilometra severoistočno od nuklearke.

Prema navodima ruskog Ministarstva, u akciji su učestvovale dve diverzantske grupe do 60 ljudi u sedam čamaca, prenosi RIA Novosti.

U saopštenju se ističe da su „preduzete mere za uništavanje neprijatelja, uključujući upotrebu vojne avijacije“.

Nuklearka Zaprožje, najveća u Evropi, od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

Ruska i ukrajinska strana danima razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke Zaporožje, koje izaziva zabrinutost od nuklearne katastrofe.

U nuklearku danas treba da stigne misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi procenila bezbednosnu situaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.