U trendu

Engleska: Zabrana jednokratnih plastičnih pribora za jelo

LONDON – Plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu, pribori za jelo i čaše od polistirena bi mogli da budu zabranjeni u Engleskoj jer britanska vlada nastoji da u velikoj meri eliminiše sav plastični otpad.

U Engleskoj se godišnje upotrebi 1,1 milijarda tanjira za jednokratnu upotrebu i 4,25 milijardi komada pribora za jelo za jednokratnu upotrebu, od kojih je većina od plastike, ali se samo 10 odsto reciklira nakon odlaganja, navodi se u saopštenju britanske vlade, prenosi Rojters.

Predlozi izneti nakon 12-nedeljne javne rasprave predviđaju da preduzeća i potrošači počnu da primenjuju održive alternative.

Zabrana korišćenja plastike za ove predmete koji se jednokratno koriste mogla bi u skoroj budućnosti da postane i politčka mera.

„Sve više se prepoznaje šteta koju plastika nanosi našoj životnoj sredini, a posbno eko sistemu u morim. Želimo da smanjimo upotrebu plastike u ambalaži i zabranimo njenu upotrebu“, rekao je ministar životne sredine Džordž Justis i podsetio da je do sada zabranjena upotreba zabranili plastičnih smalmčica, kašičica za kafu i pamučnih tufera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.