U trendu

EP: Bregzit nije „zbogom“ već „do skorog viđenja“

BRISEL – Evropski parliament je sa 621 glasom ”za”, 49 ”protiv” i 13 uzdržanih podržao Sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU.

Odobrenje Evropskog parlamenta i formalni pristanak Saveta je poslednja zakonska procedura neophodna kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo 31. januara u ponoć na uređen način napustilo Evropsku Uniju.

”Istorijsko glasanje” kojim se potvrđuje prvo sporazumno napuštanje EU od strane neke zemlje članice proteklo je u ceremonijalnoj atmosferi.

U debati koja je prethodila glasanju najčešće su se mogle čuti poruke da u pitanju nije ”zbogom”, već ”srećno” i ”do skorog viđenja”.

Britanski poslanici su tokom obraćanja, zavisno od svojih političkih opredeljenja, najavljivali slavlje za petak u ponoć ili poručivali EU da će se vratiti.

”Svi smo duboko tužni sto smo došli do ovoga da zemlja koja je dugo članica napušta EU porodicu. Uvek smo u potpunosti poštovali odluku britanskog naroda. Vi ste naši partneri i saveznici i uvek ćemo imati bliske odnose. Napuštate EU, ali ćete uvek biti deo Evrope”, poručio je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli nakon glasanja.

Evropski parlament je za 1. februar planirao ceremoniju spuštanja zastave Velike Britanije koja se pored zastava drugih 27 država članica nalazi ispred sedišta Parlamenta u Briselu.

Britanska zastava će biti uvrštena u kolekciju Muzeja Evropske istorije koji se nalazi u neposrednij blizini Evropskog parlameta u Briselu.

Sporazum o razdruživanju koji su EU i Velike Britanija postigle predviđa zaštitu prava građaana EU koji ostaju u Velikoj Britaniji nakon Bregzita i obrnuto. Dogovorene su i finasijske obaveze koje London mora da izmiri prema EU kao i način budućeg funkcionisanja granice između Republike Irske i Severne Irske.

Nakon Bregzita, predviđen je ”prelazni period” u odnosima dve strane do kraja 2020. godine.

U tom periodu Velika Britanja se obavezala da će kao „treća zemlja“ nastaviti da poštuje zakone Unije.

Evropska komisija bi do marta trebalo da predstavi plan za pregovore o budućim odnosima Londona i Brisela.

Izlaskom Velike Britanije iz EU promeniće se sastav i brojnost Evropskog parlamenta koji će sa 751 pasti na 705 poslanika.

Odlaskom 73 britanska poslanika, 27 mesta će popuniti poslanici iz 14 drugih zemlja članica, dok će 46 mesta sačekati predstavnike „mogućih budućih zemlja članica“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.