U trendu

EP više ne kontroliše izgradnju nuklearke u Bugarskoj

BRISEL – Odbor za peticije Evropskog parlamenta odlučio je da prekine nadzor izgradnje skladišta radioaktivnog otpada u bugarskoj nuklearnoj elektrani Kozloduj, a tu odluku obrazložili su činjenicom da je Evropska komisija utvrdila da se skladište gradi u skladu sa zakonom.

Zvaničnik EK rekao je da nema razloga da sumnja u zaključak bugarskog suda da su sumnje podnosilaca predstavke neosnovane, prenosi bugarska agencija BTA.

Inače peticiju za obustavljanje izgradnje skladišta podneli su građani Rumunije i Bugarske i pojedine nevladine organizacije, koje su navele da skladište ne može da bude bezbedno jer će se u njemu čuvati i otpad čije vreme raspadanja traje mnogo dugo.

Bugarski poslanik Angel Džambaski kazao je da je bugarska nuklearka Kozloduj najčistija u Evropi i da je nuklearna proizvodnja energije najprihvatljiviji način proizvodnje energije.

Odbor EP je odbacio i peticiju protiv produžetka rada dva operativna reaktora te nuklearke, a podneli su je građani Rumunije zabrinuti kao susedi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.