U trendu

EP: Zabrana abortusa u Poljskoj krši prava žena

BRISEL – Skoro potpunom zabranom abortusa Poljska ugrožava živote žena i narušava njihovo fizičko i psihičko zdravlje, upozorili su poslanici u Evropskom parlamentu.

Presuda poljskog Ustavnog suda kojom je abortus zabranjen u skoro svim slučajevima, osim kada je reč o silovanju i incestu, kao i kada je ugrožen život majke, dovodi u pitanje poštovanje ljudskih prava žena. Ovom presudom je urušena i vladavina prava u Poljskoj, istakli su evroparlamentarci i predstavnici EU u raspravi na plenarnoj sednici, prenosi Hina.

Predstavnica portugalskog predsedništva Saveta i državni sekretar Portugala za evropske poslove Ana Paula Zakarijas, istakla je pitanje rodne ravnopravnosti u slučaju poljskog zakona.

Iako EU nije nadležna za odlučivanje o pravu na nasilni prekid trudnoće, “treba uzeti u obzir da su prava na seksualno i reproduktivno zdravlje temelj poštovanja rodne ravnopravnosti i ljudskih prava”, rekla je Zakarijas.

Prema mišljenju mnogih poslanika, poljska vlada je odlukom o zabrani abortusa dokazala da se ne zalaže za dobrobit žena, kao ni za jednakost polova.

Reč je o vladi koja “želi da drži monopol nad istinom, progoni sopstveni narod i kontroliše odluke žena”, naglasila je Fransis Ficdžerald iz Evropske narodne stranke (EPP).

Potencijalna opasnost takve politike krije se u činjenici da će ova odluka naterati žene na izvršenje abortusa bez stručnog zdravstvenog nadzora, upozorili su neki poslanici.

“Dokazano je da zabrane ne dovode do manjeg broja abortusa, već do većeg broja onih koji se izvode u nebezbednim uslovima“, reako je u raspravi član Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost, socijaldemokrata Predrag Fred Matić (S&D/SDP).

„Poljska svoje građanke ponovno gura da budu deo ove teške i porazne statistike“, naglasio je Matić.

Evropska poverenica za jednakost Helena Dal, istakla je da će „98 odsto dosad izvršenih prekida trudnoće postati ilegalni“.

U odbranu poljskog Ustavnog suda stao je rumunski zastupnik Kristijan Terheš iz redova Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) naglasivši da „svi govore o pravu žena na abortus, ali ne i o pravu nerođene dece na život”.

Poljska je većinski katolička zemlja i ima jedan od najstrožih zakona o abortusu u Evropi zbog čega je sve češće središte protesta i okupljanja nezadovoljnih građana.

Masovni protesti počeli su u Poljskoj 22. okobra kada je Ustavni sud, koji je reformisala vladajuća ultrakatolička stranka Pravo i pravda (PiS), u skladu sa svojim željama, zabranio abortuse u slučaju teških deformacija fetusa, odlučivši da to nije u skladu s Ustavom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar