U trendu

Epidemiolog: Doneti „pametne mere“, ukinuti one koje ne pomažu

LJUBLJANA 16. decembra (Tanjug) – Slovenački epidemiolog Andrej Trampuž koji radi u uglednoj berlinskoj klinici Šarite, ocenio je pogrešnom odluku slovenačke vlade da, uprskos visokom broju zaraženih delimično ublaži neke protivepidemijske mere.

„Epidemiološka situacija u Sloveniji je vrlo ozbiljna. Slovenija ima otprilike dva puta više potvrđenih zaraza po broju stanovnika u poređenju s Nemačkom“, rekao je Trampuž u kraćem razgovoru za Slovenačku televiziju, komentarišući stanje u Sloveniji i mere koje određuju vlada i epidemiolozi.

„Uprkos manjem broju zaraženih, Nemačka ne ide u opuštanje nego u skoro potpuni lokdaun za vreme praznika, dok je Slovenija odredila privremeno popuštanje mera iako ima težu situaciju“, upozorio je Trampuž, prenosi portal Indeks.

Dodao je da će to kao posledicu imati još više novozaraženih, a onda i više teže obolelih i smrtnih slučajeva.

Slovenija je po broju novozaraženih po njegovim rečima odmah iza Hrvatske, a širenje epidemije u Sloveniji biće zbog popuštanja mera još teže kontrolisati.

Trampuž je ocenio da je potrebno doneti neke „pametne mere“, a ukinuti neke koje ne daju želje rezultate, poput nošenja maski na otvorenom ili zabrane napuštanja granica opština prebivališta.

Posebno je sada potrebno zaštititi stariju populaciju s većim zdravstvenim rizikom.

Starijim ljudima, kao što je to učinjeno u Nemačkoj, mogle bi besplatno biti podeljene maske FFP 2 koje su delotvornija zaštita od običnh maski, naveo je kao primer Trampuž.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.