U trendu

Epilog drame: Ubica koji je postao heroj nacije izvršio samoubistvo, građani besni

Ou Đindžong (55), osumnjičen za napad u kojem su ubijene dve osobe, koji je stekao simpatije dela kineske javnosti, počinio je samoubistvo, što je izazvalo lavinu tuge i besa na društvenim mrežama.

Prema policijskom izveštaju, ubio se prilikom hapšenja nakon što je nedelju dana bežao vlastima nakon krvoprolića počinjenog u kineskoj pokrajini Fuđen.

Prebacili su ga u bolnicu, ali medicinsko osoblje nije uspelo da ga spase. Policija je nudila nagradu za svaku informaciju koja bi dovela do ubice. U igri je bilo 3.106 dolara za bilo kakav snimak ili informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

Kineska policija na kraju ga je pronašla u pećini u ponedeljak uveče.

Naime, brojni simpatizeri smatraju da je Ou običan čovek gurnut na rub očaja zbog višegodišnjeg stambenog spora sa svojim susedima. Nožem je ubio 78-godišnjeg komšiju i njegovu snaju, a u napadu je povredio 34-godišnjeg unuka i devetogodišnjeg praunuka ubijenog muškarca.

Mnogi su se nadali da nikada neće biti uhvaćen, a količina naklonosti i podrške koju je dobio neuobičajena je za osumnjičenog ubicu u Kini, gde oni mogu biti osuđeni na smrtnu kaznu.

Javno saosećanje dodatno je poraslo nakon što su se pojavile informacije da je pre tri decenije spasio dečaka od davljenja na moru i da je 2008. godine spasio dva delfina koji su se skoro nasukali.

Mnogi ljudi na društvenim mrežama krive vlasti za ovaj razvoj događaja jer smatraju da su od ovog hrabrog spasitelja napravile ubicu.

– Beži. Nadam se da ćeš moći da pronađeš sreću do kraja života – piše u jednom od komentara na Veibu, kineskoj platformi sličnoj Tviteru.

U nedostatku službenih informacija, kineski mediji i javnost koristili su izjave meštana, Ouove ranije objave na Veibu i ranije medijske izveštaje kako bi sastavili neslužbenu verziju događaja koji su mogli da dovedu do ubistva, prenosi „Jutarnji list“.

Proteklih pet godina Ou i njegova porodica, uključujući i njegovu majku (89) nisu imali krov nad glavom. To se bar da zaključiti iz Ouovih statusa i ranijih članaka objavljenih u kineskim medijima. Umesto u kući, živeli su u limenoj baraci u jednom primorskom selu.

Navodno Ou nije mogao da krene u izgradnju kuće jer je imao sa komšijom spor oko zemljišta, koji je godinama pokušavao da reši. Ou je na mrežama pisao da je od vlasti dobio dozvolu za rekonstrukciju, te je zato počeo da ruši staru kuću. Od tada, kako tvrdi, nije mogao da sazida novi objekat, jer je njegov komšija stalno blokirao radove na izgradnji.

Vest o smrti Oua rastužila je mnoge.

– Zakon ga nije štitio kroz život. Ovo je najtužnija vest koju sam pročitala – jedan je od najčešćih komentara na Veibou.

Neki su izrazili nevericu kada su čuli da je sebi oduzeo život. Ne veruju da se ubio i traže od policije da objavi snimak.

– Ubio se čim ga je policija pronašla? Javnost nećete tako lako u to uveriti – pisaalo je u komentaru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar