Erdogan: Ako bude napada, odgovorićemo još oštrije

ANKARA – Turski rpedsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da se njegova zemlja neće ustručavati od još jače vojne akcije u provincji Idlib na severozapadu Sirije, ako primirje dogovreno prošle nedelje bude prekršeno.

On je pred poslanicima svoje Stranke pravde i razvoja u parlamentu rekao da je bilo manjeg kršnja primirja koje je dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i istakao da je za Tursku prioritet bezbednost vojnika na 12 punktova za nadgledanje.

„Nećemo se samo osvetiti i zbog najmanjeg napada u Idlibu, već će naš odgovor biti još oštriji“, poručio je Erdogan, a prenosi Rojters.

Proteklih nedelja sirijske vladine snage koje podržava Rusija pokrenule su inicijativu da ponovo preuzmu Idlib, poslednje uporište pobunjenika.

Turska, koja podržava pobunjeničke grupe koje zele da svrgnu sirijskog predsednik Bašara al-Asada, pokrenula je kontrofanzivu.

Nakon pogibije truskih vojnika u Idlibu koja je bila povod da Turska otvori granice za migrante koji žele da otputuju u Evropu, Erdogan i Putin su prošle nedelje postigli sporazum, koji uključuje i prekid vatre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.