U trendu

Erdogan: Ambasadori 10 zemalja nisu dobrodošli

ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je ambasadore 10 zemalja koji su pozvali na oslobađanje uhapšenog filantropa Osmana Kavale, nazvavši njihov zahtev neodgovornim, javili su lokalni mediji.

Kako su izvestili sajt Haberturk i drugi turski mediji, Erdogan je sugerisao da ambasadori tih zemalja, ukljucujući Francusku, Nemacku i SAD, nisu dobrodošli u Turskoj.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je u utorak na razgovor ambasadore 10 zemalja zbog saopštenja u kojem se poziva na oslobađanje filantropa Kavale.

Među pozvanima na razgovor su bili i ambasadori SAD, Nemačke i Francuske, javlja Anadolija, a prenosi Rojters.

Prethodno su ambasade zapadnih saveznika Turske pozvale na hitno oslobađanje Kavale, što je Turska opisala kao neprihvatljiv čin.

Kavala je u zatvoru četiri godine bez osuđujuće presude, uprkos tome što je Evropski sud za ljudska prava zatražio njegovo puštanje na slobodu, preneo je Rojters.

On je 2020. oslobođen optužbi vezanih za proteste organizovane širom zemlje 2013. godine, ali je presuda ove godine ukinuta i kombinovana sa optužbama u drugom slučaju u vezi sa pokušajem organizovanja državnog udara 2016. godine.

Ambasade zapadnih zemalja su tražile pravedno i brzo rešavanje slučaja Kavale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar