U trendu

Erdogan: EU nikada nije postupala pošteno prema Turskoj

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je EU da nikada nije postupala pošteno prema njegovoj zemlji i da Ankara nije zabrinuta zbog ekonomskih sankcija koje bi blok mogao da uvede Turskoj, prenosi Rojters.

„EU nikada nije postupala pošteno, nikada nije ispoštovala svoja obećanja (data Turskoj). Ali…mi smo uvek bili strpljivi. Mi smo i dalje strpljivi“, rekao je Erdogan novinarima pred put u Azerbejdžan.

Turski predsednik je istakao da bilo koje sankcije koje bi EU mogla da uvede zemlji ne izazivaju zabrinutost Ankare.

On je istakao da će Turska nastaviti da brani svoje interese u oblasti Istočnog Mediterana i da u pogledu tog pitanja neće praviti kompromise.

Međutim, ukoliko se Grčka bude ponašala iskreno i kao pravi sused, mi ćemo biti na raspolaganju za razgovor, napomenuo je Erdogan.

Turska je u sukobu sa Grčkom i Kiprom zbog pitanja pomorskih granica u Istočnom Mediteranu, a tenzije su eksalirale avgusta ove godine kada je Ankara poslala istraživački brod „Oruč Rajs“ u vode koje Atina smatra svojim.

Ankara je kasnije, pred prethodni samit EU lidera održan u oktobru, povukla brod radi održavanja, kako je navela. Međutim, usled nezadovoljavajućih rezultata samita za Tursku, brod je ponovo poslat u oblast Istočnog Mediterana, da bi ove nedelje on ponovo bio povučen.

Ministri spoljnih poslova EU su u ponedeljak rekli da Turska nije uspela da okonca nesuglasice sa Grčkom i Kiprom u vezi sa potencijalnim nalazištima gasa i nafte u Istočnom Mediteranu, ali su donošenje odluke o uvođenju sankcija zemlji ostavili za samit lidera EU koji će početi u četvrtak.

Francuska, uz podršku Evropskog parlamenta, prednjači u nameri da EU uvede sankcije Turskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar