Erdogan: Ispitati glavnu stranku opozicije zbog veza s Gulenom

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da treba ispitati glavnu opozicionu stranku u toj zemlji zbog mogućih veza sa sveštenikom Fetulahom Gulenom optuženim za organizovanje pokušaja državnog udara 2016.

Gulen živi u samoizgnanstvu u Pensilvaniji od 1999. godine, preneo je Rojters, dok je hiljade ljudi privedeno, uhapšeno ili otpušteno zbog veza sa njegovom mrežom.

Kemal Kiličdaroglu, lider vodeće opozicione reblikanske Narodne partije (ĆP), rekao je prošle sedmice da je Erdogan bio političko krilo Gulenove mreže, optužujući ga da je dozvolio hiljadama Gulenista da uđu u državne institucije.

Njegovi komentari izazvali su oštre reakcije Erdogana, koji je optužio Kiličdaroglua da je povezan sa Gulenovom mrežom, koju Ankara naziva FETO.

„Svako je mogao imati ulogu u rastu, jačanju i širenju FETO u Turskoj“, rekao je Erdogan i dodao da su ga on i njegova stranka proglasili terorističkom organizacijom i vodili rat protiv njih.

„Borili smo se da uklonimo FETO elemente u institucijama i mislimo da još uvek nismo uspeli da u potpunosti eliminišemo ovu šemu“, dodao je turski predsednik.

Prema njegovim rečima država je svugde pratila FETO, ali je jasno da sedište ĆP nije u dovoljnoj meri ispitano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.