U trendu

Erdogan: Među 10 smo na svetu koji grade sopstvene brodove

ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu da je Turska među 10 zemalja sveta koje dizajniraju, grade i održavaju sopstvene ratne brodove.

Erdogan je posetio Komandu turskog brodogradilišta u Istanbulu i govorio na ceremoniji povodom porinuća broda (F-515), inače, petog broda koji je Turska napravila u okviru prvog nacionalnog projekta izgradnje ratnih brodova MILGEM, javlja Anadolija.

Govoreći o odbrambenoj industriji, Erdogan je kazao da je njegova zemlja u toj oblasti 2002. godine realizovala ukupno 62 projekta na godišnjem nivou, dok se taj broj danas popeo na 700.

On je dodao da je biti snažan u vojnom, ekonomskom i diplomatskom smislu za Tursku više od izbora, to je njena obaveza.

„Turska je trenutno među tri, četiri zemlje sveta u oblasti proizvodnje bespilotnih i naoružanih bespilotnih letelica“, naglasio je Erdogan.

Dodao je da nacije koje u oblasti odbrane nisu dovoljno jake i nezavisne, kao i tehnološki razvijene, nisu u mogućnosti da sa pouzdanjem da gledaju u svoju budućnost.

Na kraju je napomenuo da je Turska, u oblasti kopnenih i morskih vozila, postala zemlja koja, osim svoje, zadovoljava i potrebe prijateljskih i savezničkih zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.