U trendu

Erdogan: Moguća zajednička operacija protiv PKK sa Irakom

ANKARA – Turska bi mogla da pokrene zajedničku anti-terorističku operaciju sa Irakom kako bi iz severne iračke pokrajine Sindžar izbacila “teroriste” Radničke partije Kurdistana (PKK), izjavio je danas turski predsednik Redžep Taijip Erdogan.

Odgovarajući na pitanje o potencijalnoj zajedničkoj operaciji u Sindžaru, Erdogan je rekao da je to moguće, ali je odbio da potvrdi da li će se takva operacija dogoditi u bliskoj budućnosti, prenosi „Dejli Sabah“.

„Turska je uvek spremna da sprovede zajedničke operacije protiv PKK sa Irakom, ali ne možemo otvoreno da objavimo datum takvih operacija“, rekao je predsednik novinarima nakon današnje molitve u istanbulskom istorijskom okrugu Uskudar na azijskoj strani.

„Mogli bismo tamo doći u sred noći, ođednom“, dodao je Erdogan, koristeći, kako navodi „Dejli Sabah“, poznatu frazu koju je rekao pre nego što je Turska izvela prekogranične operacije na severu Sirije.

Grupa PKK, koju Turska smatra terorističkom organizacijom, uspela je da se uspostavi uporište u Sindžaru sredinom 2014. godine pod izgovorom da štiti lokalnu jezidsku zajednicu od Islamske države.

Od tada je PKK navodno osnovala novu bazu u tom području za svoje logističke i komandno-kontrolne aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.