Erdogan: Nastavlja se turska ofanziva u Siriji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Ankari da će turska ofanziva na severu Sirije biti nastavljena kako bi se „eliminisale kurdske snage“.

Erdogan je rekao da turska vojska i njeni saveznici polako preuzimaju kontrolu Afrina, kurdske enklave na severu Sirije i dodao da će „operacija biti nastavljena dok ne bude eliminisan poslednji član te terorističke organizacije“.

Američki diplomatski izvori preneli su ranije da će Donald Tramp i Erdogan danas imati telefonski razgovor u kojem će predsednik SAD preneti zabrinutost zbog ofanzive koja bi mogla da ugrozi napore u borbi protiv džihadista Islamske države.

Od početka ofanzive 20. januara stradalo je 80 kurdskih birača, kao i 28 civila, dok je Ankara navela da je izgubila tri vojnika i eliminisala „260 terorista“.

Turska ofanziva na severu Sirije počela je nakon što je medjunarodna koalicija predvodjena SAD najavila stvaranje pograničnih snaga u Siriji, a u tim snagama bi bili i kurdski borci, koje Turska smatra teroristima.

Kurdi spalili slike Erdogana i Putina u Nikoziji

Oko 350 Kurda spalilo je danas slike predsednika Turske i Rusije, Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, ispred ruske i američke ambasade u Nikoziji protestujući zbog turske ofanzive na severu Sirije, javila je agencija AP.

Mašući kurdskim i zastavama kurdskih boraca u Siriji, demonstranti su uzvikivali slogane u kojima su Erdogana nazvali „fašistom“ i „teroristom“ pozivajući Tursku da „izadje iz Kurdistana“.

Demonstranti su osudili Rusiju za „izdaju“ jer nije sprečila tursku ofanzivu.

Jedan od demonstranata rekao je agenciji AP da je protest organizovan da se Evropskoj uniji skrene pažnja kako bi iskoristila svoj uticaj za sprečavanje ubijanja civila u ofanzivi.

Turska ofanziva na severu Sirije počela je 20. januara nakon što je medjunarodna koalicija predvodjena SAD najavila stvaranje pograničnih snaga u Siriji, a u tim snagama bi bili i kurdski borci, koje Turska smatra teroristima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.