U trendu

Erdogan: Ne idem ka diktaturi, mogu da umrem u bilo kom trenutku

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je za Si-En-En (CNN) da ustavne reforme ne znače prelazak na diktaturu, demantujući navode da je taj novi sistem „kao skrojen za njega“.

„To nije sistem koji pripada Tajipu Erdoganu. Ja sam smrtno biće, mogu da umrem u bilo kom trenutku“, prenela je agencija AFP.

Erdogan je odbacio optužbe da je podržao izmene iz želje da ojača svoju moć, a ne da unapredi politički sistem Turske.

„Sistem predstavlja promenu, transformaciju demokratske istorije Turske“, kazao je Erdogan u intervjuu datom u utorak Beki Anderson u predsedničkoj palati u Ankari.

To je, kako napominje CNN, prvi intervju koji je Erdogan dao posle referenduma.

„Istina, promene su velike. Ali to ne znači da ću postati diktator. Tamo gde je diktatura nema predsedničkog sistema. A ovo što ste videli u nedelju zove se demokratija. Ja to zovem voljom naroda“, rekao je on.

Erdogan je naveo da je „inače fudbaler“ i da će stoga „sportskim žargonom da objasni trenutnu situaciju.

„Nema veze pobediš li 1-0 ili 5-0, pobeda je pobeda“, rekao je on.

On je rekao da Turska „pune 54 godine stoji pred vratima EU“.

„S političkog gledišta, to jednostavno nije podnošljivo. Pokušali smo ispuniti sve njihove zahteve, ali oni nisu održali svoja obećanje. Ako promene politiku prema Turskoj, onda opet možemo da sednemo za sto i vidimo šta se još može napraviti“, kazao je Erdogan.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo što mu je stigla čestitka od američkog predsednika Donalda Trampa povodom rezultata referenduma.

„Lepo je to, ali još lepše bi bilo da se nađemo uživo i poboljšamo našu saradnju. Sviđa mi se Tramp, njegovi potezi čine me srećnim. Mi smo saveznici i verujem da možemo rešiti puno problema“, poručio je Erdogan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.