Erdogan o Idlibu: Vojna operacija samo pitanje vremena

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da su razgovori s Rusijom o sirijskom Idlibu daleko od ispunjavanja zahteva Turske i upozorio da je vojna operacija samo pitanje vremena.

U obraćanju poslanicima njegove vladajuće Partije pravde i razvoja, Erdogan je istakao da je Turska odlučna da Idlib, na severozapadu Sirije, postane bezbedna zona „bez obzira na cenu“ i nezavisno od razgovora koji se nastavljaju s Rusijom, koja podržava snage sirijskog predsednika Bašara el Asada, prenosi Rojters.

„Turska je završila pripreme za sprovođenje svog plana o Idlibu, baš kao što smo to radili i u prethodnim operacijama“, rekao je Erdogan i dodao da je iskreno govoreći, operacija u Idlibu samo pitanje vremena, preneo je TAS S.

„Turska neće Idlib prepustiti planovima (Asadovog) režima“, istakao je Erdogan.
Prema rečima turskog lidera, uprkos stalnim razgovorima o Idlibu, Turska i Rusija još su daleko od postizanja sporazuma o tom pitanju.

„Ankara je odlučna da plati bilo koju cenu da bi osigurala bezbednosti i u Idlibu i u Turskoj“, istakao je predsednik Turske.

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin najavio je juče da će Turska rasporediti još vojnika u Idlibu i da će se osvetiti za napad vladinih snaga, dok istovremeno Ankara nastavlja razgovore sa Moskvom o situaciji u Siriji.

On je rekao da će Turska nastaviti da šalje vojnike u Idlib kako bi obezbedila sigurnost civilima i celom regionu.

Delegacije Rusije i Turske sastale su se u utorak, drugi dan zaredom u Moskvi, gde razgovaraju o situaciji u Idlibu, ali vidan napredak nije postignut.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.