U trendu

Erdogan: Poštujte rezultate izbora

Turski predsednik Tajip Erdogan pozvao je ceo svet da poštuje rezultate parlamentarnih izbora u toj zemlji, na kojima je Partija pravde i razvoja (AKP) koju je on osnovao, osvojila blizu 50 odsto glasova.

Obraćajući se novinarima posle molitve u džamiji u Istanbulu, Erdogan je rekao da su Turci 1. novembra glasali za stabilnost, posle neuspeha pregovora o koaliciji, nakon glasanja u junu, prenose agencije.

Ipak, on je u karakteristično ratobornoj formi napao svetske medije, zbog toga što su ga kritikovali.

„Da li je ovo vaše shvatanje demokratije“, pitao je on.

„Sada kada je partija dostigla moć sa osvojenih oko 50 odsto glasova… to treba da poštuje ceo svet, a ja nisam video takvu zrelost“, dodao je.

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Turskoj pokazuju da je vladajuća AKP, ubedljivom pobedom povratila parlamentarnu većinu i da su se Turci vratili na jednopartijsku vladavinu.

Na više od 95 odsto prebrojanih glasova, AKP je osvojila nešto iznad 49 odsto, izvestila je turska državna televizija.

AKP je osvojila 49,4 odsto glasova, što će joj osigurati 316 mesta u palamentu od 550 članova i to joj dovoljno da formira sopstvenu vladu.

Ta partija je prvi put za 13 godina izgubila većinu na izborima u junu, kada je po prvi put, u parlament ušla Kurdska narodna demokratska partija.

Stranka je sada osvojila je 10,4 odsto glasova, što je pad na 13 odsto, od onoga koliko je imala u junu.  Ključni izazov za vladu i dalje ostaje rastući sukob sa tom najvećom manjinom u Turskoj.

Erdogan je rekao da su birači izabrali „jedinstvo i integritet“, iako analitičari kažu da njegova iznenadna pobeda počiva uglavnom na montiranoj zabrinutosti zbog obnovljenih kurdskih i džihadističkih napada.

Iznenađujuća izborna pobeda uticala je na skok vrednosti turske lire prema dolaru za 4,4 odsto, tako da sada jedan dolar vredi 2,78 lira.

Lider glavne opozicione Republikanske narodne partije Kemal Kilčdaroglu je izjavio da su izborni rezultati postavili mnogo veću odgovornost pred tu partiju. ĆP je dobio 25,78 odsto glasova, ili  135 mesta u parlamentu.

„Poštujemo danas ono što smo uradili  7. juna Niko ne bi trebalo da stavlja sebe iznad zakona i živote i imovinsku sigurnost svakog građanina treba zaštititi. Uvek smo bili na strani potlacenih i nastavićemo to da činimo“, kazao je Kiličdaroglu.

On istakao da niko ne treba da se plaši oko budućnosti Turske, jer je doneo demokratiju u zemlju i nastaviće to ponovo da čini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.