U trendu

Erdogan: Putin je u pravu, žito iz UKR ide bogatim zemljama

ZAGREB – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saglasio se danas u Zagrebu sa izjavom predsednika Rusije Vladimira Putina da se žito iz Ukrajine isporučuje bogatim, umesto siromašnim zemljama.

Putin je u sredu rekao da žitarice koje se izvoze prema sporazumu potpisanom uz posredništvo Turske i UN-a ne stižu do najsiromašnijih zemalja što je pravi cilj tog ugovora.

„Putin je u pravu, žitarice idu u bogate, a ne u siromašne zemlje, a cilj nam je bio da se obezbedi isporuka žita siromašnima“, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom Zoranom Milanovićem.

„Rusija, dok traju sankcije protiv nje, ne želi da se žitarice isporučuju zemljama koje je sankcionišu. To smeta Putinu“, jasan je Erdogan.

Da bi do siromašnih zemalja stigle dovoljne količine žita, turski predsednik smatra da što pre treba krenuti i s isporukama žita iz Rusije.

Najavio je da će o tome razgovarati s Putinom na regionalnom samitu u uzbekistanskom gradu Samarkanduu, krajem septembra, prenela je Hina.

Erdogan je to rekao odgovarajući na pitanje turskih novinara o isporucu energije u Evropu i isporuci žitarica iz Ukrajine s tim da o energiji, kazao je ne želi da govori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar