Erdogan: SAD ublažile stav, traže da ne aktiviramo S-400

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da su SAD ublažile svoj stav po pitanju mogućnosti prodaje američkih odbrambenih sistema „Patriot“, ali da su tražile od Ankare da garantuje da neće aktivirati ruske odbrambene sisteme S-400.

Turska je prošle godine kupila ruski sistem S-400, ali Vašington, NATO saveznik Ankare, smatra da ona ne može da ima i S-400 i Patriot.

Međutim, kako navodi Rojters, nakon eskalacije sukoba u sirijskom Idlibu ove godine, Ankara je tražila od Vašingtona da rasporedi sisteme Patriot na svojoj granici sa Sirijom radi zaštite.

SAD su saopštile da su spremne da obezbede municiju Turskoj za vojne operacije u Idlibu, kao i da vrše procenu zahteva Turske za kupovinom sistema „Patriot“, podseća Rojters.

„Ovu smo ponudu dali SAD za Patriot: ako ćete da nam date Patriot, onda to uradite. Možemo da kupimo Patriot i od vas“, rekao je Erdogan novinarima na letu iz Brisela.

Erdogan je dodao da su SAD značajno omekšale stav po pitanju S-400 i da sada traže da Ankara obeća da neće učiniti operativnim taj sistem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.