U trendu

Erdogan se pojavio posle bolesti i predstavio prvog turskoog astronauta

Prvi turski astronaut otputovaće ove godine na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti Zemlje, najavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kada se pojavio posle četvorodnevnog odustvovanja iz javnosti zbog bolesti koja je izazvala glasine.

Pilot Ratnog vazduhoplovstva, Alper Gezeravci (43), izabran je da bude prvi državljanin Turske koji će otputovati na Međunarodnu svemirsku stanicu gde će tokom 14 dana izvesti 13 eksperimenata.

Erdogan je rekao da je Gezeravci već sada „junački turski pilot koji je postigao značajan uspeh u Komandi Ratnog vazduhoplovstva“.

Na sajtu Svemirske agencije Turske piše da je Gezeravci pilot već 21 godinu i da sada leti na borbenom avionu F-16, a pohađao je Tehnološki institut Vazduhoplovstva SAD.

Rezrevni astronaut, ako Gezeravci ne otputuje, biće Tuva Cihangir Atasever (30) inženjer sistema za vazduhoplovstvo u turskom odbrambenom preduzeću „Roketsan“.

Šezdesetdevetogodišnji šef države koji je, kako je govorio, imao stomačni virus, poslednja četiri dana se javljao samo preko video-veze što je izazvalo pitanja o njegovom zdravstvenom stanju.

Međutim danas je, zdravog izgleda, odeven u crvenu pilotsku jaknu, Erdogan posetio aeronautički sajam „Teknofest“ na starom aerodromu Ataturk u Istanbulu. Taj sajam Turska predstavlja kao „najveći na svetu“, a njena vojna industrija izlaže dronove i avione.

Erdogan je Sajam razgledao s predsednikom Azerbejdžana, Ilhamom Alijevim i privremenim premijerom Libije Abdulom Hamidom Dbeibehom.

Dve nedelje uoči neizvesnih predsedničkih izbora 14. maja po rezultatima anketa izgleda da će za Erdogana oni biti znatno teži od ranijih.

Privreda Turske već dugo opada, a vlast je kritikovana od februarskog zemljotresa s više od 50.000 mrtvih jer su stručnjaci za ogromnu štetu i pogibiju delimično okrivili lošu gradnju i slabo sprovođenje građevinskih propisa. 

Tokom kampanje za reizbor Erdogan je predstavio niz prestižnih projekata, poput prve turske nuklearne elektrane i isporuke prirodnog gasa iz crnomorskih rezervi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.