U trendu

Erdogan: Stav Jermenije prema Azerbejdžanu neprihvatljiv

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je stav Jermenije prema Azerbejdžanu neprihvatljiv i da će imati posledice.

„Smatramo da je situacija do koje je došlo nastala zbog neprihvatljivog jermenskog kršenja sporazuma postignutog nakon rata 2020. godine, koji je rezultirao pobedom Azerbejdžana“, naveo je Erdogan na mitingu u Ankari, prenosi Rojters.

Jermenija i Azerbejdžan, koji su decenijama u nesporazumu zbog enklave Nagorno-Karabah, optužili su jedni druge da su započeli seriju graničnih sukoba koji su izbili u ponedeljak.

„Nadamo se da će se Jermenija vratiti sa ovog pogrešnog puta što je pre moguće i da upotrebi svoje vreme i energiju da ojača mir“, dodao je turski predsednik.

On je istakao da će takav stav „izazvati posledice po jermensku stranu, koja ne samo da ne ispunjava uslove potpisanog sporazuma već i stalno pokazuje agresivnost“.

Rojters napominje da bi sukob na južnom Kavkazu, na raskrsnici Evrope, Azije i Bliskog istoka, mogao da povuče velike sile poput Rusije i Turske, a da istovremeno ugrozi naftovode koji dovode kaspijsku naftu i gas na Zapad.

Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće o nedavnim borbama na Kavkazu kada se sastanu u Samarkandu u Uzbekistanu kasnije ove nedelje, rekao je danas visoki turski zvaničnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.