U trendu

Erdogan: Turska vidi sebe kao deo Evrope, EU treba da ispuni obećanja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska vidi sebe kao deo Evrope, ali da EU treba da ispuni obećanja u vezi s kandidaturom te zemlje za članstvo i sa izbeglicama.

„Mi sebe uvek posmatramo kao deo Evrope. Mi biramo Evropu sve dok nas ona ne prisili da gledamo drugde. Ispunite obećanja data Turskoj, od članstva u Uniji do pitanja izbeglica“, rekao je Erdogan.

U onlajn obraćanju članovima njegove Partije pravde i razvoja, Erdogan je pozvao Brisel i da „uspostave bližu i efikasniju saradnju“, navodi Asošiejted pres.

Članice EU su prethodnih nedelja postavile pitanje uvodjenja sankcija Ankari zbog njenog upornog traganja za nalazištima gasa i nafte u istočnom Mediteranu, čemu se oštro protive Grčka i Kipar, članice Unije. O tome će biti reči i na predstojećem samitu EU u Briselu, zakazanom za 10. i 11. decembar.

Grčka i Kipar optužuju Tursku da traži nalazišta nafte i gasa u njihovim vodama, dok Ankara navodi da u toj oblasti ima jednaka prava na resurse kao oni.

Turska je 1987. godine podnela kandidaturu za članstvo u EU, a 2016. je postigla sporazum sa Briselom čiji je cilj da zaustavi priliv migranata u Evropu.

Kandidatura Turske za članstvo praktično je suspendovana zbog njenog nazadovanja u oblasti demokratskih standarda, dok obe strane optužuju jedna drugu za neadekvatnu primenu sporazuma o izbeglicama.

Prema tom sporazumu, EU je ponudila Turskoj do šest milijardi evra pomoći za sirijske izbeglice na turskoj teritoriji, članstvo u EU i druge podsticaje kako bi Ankara zaustavila migrante koji su krenuli ka Evropi.

Pošto je sporazum stupio na snagu, broj migranata koji iz Turske stižu u Grčku znatno je opao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.