U trendu

Erdoganov portparol nazvao rusku operaciju u Ukrajini ratom

ANKARA – Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana danas nazvao rusku vojnu operaciju u Ukrajini „ratom“, što bi moglo da otvori put toj članici NATO da pokrene međunarodni pakt kojim se ograničava ruski pomorski prolaz do Crnog mora, ocenila je agencija Rojters.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, Turska ima kontrolu nad moreuzima Dardaneli i Bosfor, koji spajaju Mediteran sa Crnim morem, i može da ograniči prolaz vojnih brodova tokom rata ili ukoliko je ugrožena.

Britanska novinska agencija dodaje da balansirajući između obaveza prema Zapadu i bliskih odnosa sa Moskvom, Ankara je dosad govorila da je ruski napad neprihvatljiv, a danas nazvala situaciju ratnom.

„Četvrtog dana ukrajinskog rata, ponavljamo poziv predsednika Erdogana na momentalan prekid ruskih napada i početak razgovora o prekidu vatre“, naveo je portparol predsednika Ibrahim Kalin na Tviteru.

Šef kancelarije turskog predsednika za odnose s javnošću Fahretin Altun izjavio je da „prisustvujemo još jednom ratu u regionu“.

Međutim, ministar spoljnih poslova Turske Melvut Čavušoglu je u petak rekao da, prema Konvenciji iz Montrea, Rusija ima pravo da vrati svoje brodove u bazu, što ograničava poteze Turske.

Rojters navodi da je Turska negovala dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom, a svaki oštriji potez protiv Moskve bi mogao da nanese štetu energetskom sektoru, robnoj razmeni i turističkom sektoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar