U trendu

Erjavec: Poslanici mogu da glasaju za normalu Sloveniju

LJUBLJANA – Lider Partije penzionera (DeSUS) Karl Erjavec, kandidat za mandatara, veruje da poslanici imaju priliku da glasaju za normalnu i demokratsku Sloveniju kada se budu tajno izjašnjavali o poverenju Vladi Janeza Janše kasnije večeras.

Prema ocenama većine medija i analitičara, šanse da opozicija dobije potrebnu većinu od 46 glasova u parlamentu koji ima 90 poslanika nisu velike.

Govoreći u parlamentu, Erjavec je rekao da će cilj njegove nove vlade biti da Sloveniju ponovo učini normalnom državom, uz jačanje poverenja u sve tri grane moći, u stručnjake i naučne činjenice, prenela je STA.

On je naglasio da je izglasavanje nepoverenja celoj vladi bilo prilično retko u slovenačkoj parlamentarnoj istoriji.

Opozicija optužuje vladu da ne poštuje osnovna načela Ustava zemlje, uključujući podelu vlasti i slobodu štampe, kao i da ugrožava ostvarivanje ljudskih sloboda i vladavine prava u državi.

Očekivanja su da opozicija neće prikupiti potrebnu većinu za opoziv Janšine vlade, ali će glasanje pokazati realnu snagu i opozicije i vladajuće koalicije i okončati nedelje sukoba na političkoj pozornici, navodi slovenačka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.