U trendu

Eskobar: Mnogo malih stvari BG i PR mogu da reše odmah

VAŠINGTON – Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za južnu i srednju Evropu i novi izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da je najhitnije pitanje u dijalogu Beograda i Prištine pitanje nestalih.

Eskobar je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da to humanitarno pitanje ne bi smelo da bude blokirano političkim sporovima.

„Postoje porodice koje godinama čekaju da shvate šta se dogodilo s njihovim voljenim. Jednostavno ne razumem zašto bi došlo do nedostatka kompromisa“, dodao je Eskobar.

Smatra da postoji niz stvari na kojima se radilo, a koje nemaju uticaja na status i ističe da postoji dosta malih stvari koje se mogu uraditi odmah, a kao primer navodi ekonomskr vezr koji već postoje i koje mogu biti oživljene. Takođe je naveo probleme registarskih tablica i električne energije na severu KiM.

Eskobar je, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, naglasio važnost Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog.

„Ne vidimo ga samo kao pregovarača s EU, već nekoga ko ima naše poverenje u postizanje cilja koji želimo – a to je pronalaženje rešenja“, rekao je Eskobar.

Ocenio je da je američka predanost i politika dosledna prema celom zapadnom Balkanu, još od raspada Jugoslavije, pa i od kraja Hladnog rata.

„I zapravo se radi o tome da se zemlje učvrste u zajednici zapadno-demokratskih zemalja gde pripadaju, gde su oduvek bile“, rekao je Eskobar.

On smatra da je primarni mehanizam da se to postigne članstvo u EU.

Odgovarajući na pitanja o ruskom i kineskom uticaju u Srbiji, Eskobar je ocenio da Rusija nije ni u prvih 10 trgovinskih partnera Srbije, da ne ulaže u Srbiju i da ne pruža humanitarnu pomoć.

Eskobar smatra da će kompanije iz SAD nadmašiti kineske, ako budu imale jednake uslove.

Kad je reč o odnosu Rusije i Srbije, Eskobar je rekao da je to jedna od stvari na koje SAD neprestano upozoravaju Srbiju.

„Upozoravamo da izbegnu zapletenosti koje ili ugrožavaju njihove evropske težnje, ili ih izlažu riziku da pređu granicu sankcija“, rekao je Eskobar.

Ocenio je da Vašington ima dobar dijalog s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kad je o toj temi reč.

„On (Vučić) i njegova vlada uopšteno su proevropski, prozapadno orijentisani. Pitanje je koliko dalje mogu ići. Srbija dve godine nije otvorila nijedno poglavlje o svojoj evropskoj kandidaturi. Obećali su da to učine. Najmanje jedno ili dva do kraja godine. Nadam se da mogu i imaju našu podršku u tome. Ali u meri u kojoj budu nastavili da se kreću tim putem, mi ćemo ih podržati“, rekao je Eskobar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.