U trendu

Eskobar: SAD traži primenu dogovorenog u dijalogu BG/PR

BRISEL, 13. septembra ( Tanjug) – Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, kaže da će SAD koristiti svaku priliku da pomognu i podrže napore EU u postizanju dogovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uključujući i zajedničke posete regionu.

U prvom javnom nastupu nakon stupanja na dužnost specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, Eskobar je odgovarajući na pitanje Tanjuga naveo konkretne načine na koje će Vašington podržati napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

”SAD preko svojih ambasada u Beogradu i Prištini radi na tome da se postignuti dogovori sprovedu. Mi ohrabrujemo lidere da posvete svoju energiju dijalogu, a ne da ga zaobilaze, da primene sve što su oni ili njihovi prethodnici dogovorili u okviru Briselskog procesa”, izjavio je Eskobar.

U odgovoru Tanjugu, Gabrijel Eskobar je naveo da ne isključuje i mogucnost da sa Lajčkom napravim posetu regionu i razgovara sa liderima i stranama u dijalogu.

Eskobar je na konferenciji ”Dijalog Beograda i Prištine: Povratak na pravi put” koji su organizovali briselski Centar za evropsku politiku ( EPC) i SAD Misija pri EU, poručio da je administracija SAD fokusirana na ideju da Zapadni Balkan mora da postane deo EU kao i na poruku da veliki ekonomski i integracioni zamah u regionu moraju podržati EU i zemlje članice.

”Zabrinut sam zbog nedostaka poverenja u proširenje i izostanka snažnih poruka EU regionu kao i zbog nedostatka podrške zemalja članica procesu proširenja. Moj posao će biti da podržzim one koji žele da naprave razliku u regionu”, kazao je Eskobar.

Eskobar dodaje da je pozicija SAD takva da veruju da postoji ”malo rizika” za EU da se proširi na region od 22 miliona i poručuje da se nada da zemlje članice to razumeju.

”Takođe, mi verujemo da je kandidatura za članstvo u EU budućnost Zapadnog Balkana. Svaka zemlja koja je ušla u EU postala je demokratičnija, perspektivnija i stabilnija. Mi ćemo raditi zajedno sa evropskim kolegama da ubedimo sve da je ovo jedini mogući način napred”, zaključio je Eskobar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.