U trendu

Estonija: Nova vlada premijerke Kalas položila zakletvu

TALIN – Novi kabinet estonske premijerke Kaje Kalas položio je danas zakletvu, ponovo uspostavljajući političku stabilnost u toj zemlji.

Međutim, Kalasova je upozorila da dolaze teška vremena za ekonomiju jer troškovi energije rastu, a inflacija bukti zbog rata u Ukrajini.

U Estoniji, baltičkoj republici sa 1,3 miliona stanovnika koja bi trebalo da bude domaćin snagama NATO u prvoj liniji odbrane od ruske pretnje, na vlasti je od 7. juna bila manjinska vlada jer je Kalasova prekinula saradnju sa svojim koalicionim partnerom, prenosi Rojters.

Kaje Kalas je 8. jula najavila novu trostranačku koaliciju u kojoj su pored njene liberalne Reformske partije i konzervativci iz Isamae i socijaldemokrate levog centra sa ukupno 55 od 101 poslaničkog mesta u parlamentu.

Estonija je, zajedno sa ostalim baltičkim državama, Letonijom i Litvanijom, u maju prestala da uvozi ruski gas zbog invazije na Ukrajinu.

Da bi ublažila energetski šok nastao gubitkom ruskog gasa, Estonija sada razvija terminal za tečni prirodni gas (LNG) kako bi tokom zime obezbedila gas od drugih izvoznika.

Sledeći izbori u Estoniji su zakazani za mart 2023. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.