U trendu

Estonska premijerka predlaže novu vladu s dve manje stranke

RIGA – Estonska premijerka Kaja Kalas uklonila je danas svog mlađeg koalicionog partnera iz vlade i predložila formiranje novog kabineta sa dve manje stranke do sledećih izbora koji neće biti zakazani pre marta 2023. godine.

Predsednica Reformske partije (desni centar) Kaja Kalas donela je odluku nakon što je partija Centar (levi centar) stala na stranu krajnje desničarske opozicione partije EKRE kako bi blokirala vladinu reformu osnovnog obrazovanja, prenosi Rojters.

„Bezbednosna situacija u Evropi ne daje mi nikakvu šansu da nastavim saradnju sa Partijom centra, koja nije u stanju da stavi interese Estonije iznad interesa svoje partije i njenih različitih krila“, rekla je Kalas.

Navodi se da je među sedam otpuštenih ministara Partije centra, koji su činili nešto manje od polovine kabineta od 15 članova, bila i ministarka inostranih poslova Eva-Maria Liimets.

Kalas je odbacila saradnju sa EKRE, a umesto toga je predložila formiranje nove vlade sa konzervativnom strankom Isamaa i socijaldemokratama levog centra, koja bi imala malu većinu od 52 mesta u parlamentu sa 101 mestom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.