U trendu

Etička komisija: Trido vršio pritiske na sudstvo

OTAVA – Kanadski premijer Džastin Trudo vršio je pritisak na bivšeg državog tužioca da obustavi istragu protiv velike korporacije SNC-Lavalin, saopštio je etički komesar Kanade Mario Dion.

Kako javljaju agencije, izveštaj Diona se pojavio pred sam početak kampanje za predstojeće opšte izbore, zakazane za 21. oktobar, i mogao bi, pored lošeg uticaja na rejting vlade, da ponovo pokrene skandal koji ju je već uzdrmao ranije ove godine.

Dion je u izveštaju naveo da su Trudoovi pokušaji da utiče na nekadašnjeg državnog tužioca i ministarku pravde Džodi Vilson-Rejbuld bili protivni ustavnom principu nezavisnosti sudstva.

„Predsednik vlade je direktno i posredstvom svojih viših saradnika koristio razna sredstva kako bi uticao na gospođu Vilson-Rejbuld“, navodi se, pored ostalog, u Dionovom izveštaju.

AP navodi da je Trudo na konferenciji za novinare povodom Dionovog izveštaja izjavio da preuzima odgovornost „za sve“, ali i da „ne može da se izvinjava zato što se bori za kanadska radna mesta“.

Vilson-Rejbuldova smatra da je u januaru smenjena sa funkcija državnog tužioca i ministra pravde upravo zato što nije podlegla pritiscima u vezi sa slučajem u kojem je kanadski gigant SNC-Lavalin optužen za podmićivanje libijskih zvaničnika.

AP navodi da je od Vilson-Rejbuldove traženo da ponovo razmotri sporazumnu odluku sa SNC-Lavalin, prema kojoj bi se izbegla presuda protiv kvebeške kompanije, koja je predviđala da joj se na 10 godina zabrani bilo kakvo poslovanje s kanadskom vladom.

AP podseća da je SNC-Lavalin jedna od kanadskih kompanija sa najvećim brojem zaposlenih – 9.000, kao i da globalno zapošljava 50.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.