U trendu

Etiopska vojska u ratu protiv disidentnog regiona Tigraja

Etiopija je „u ratu“ protiv disidentnog severnog regiona Tigraja, gde su vlasti zemlje pokrenule vojnu operaciju, rekao je danas pomoćnik načelnika generalštaba etiopske vojske.

„Naša zemlja ušla je u nepredvidjeni rat. Taj rat je sramotan i besmislen“, rekao je general Berhanu Džula na konferenciji za novinare u Adis Abebi.

On je dodao da se trude da rat ne stigne do centra zemlje i da bude ograničen na region Tigraja.

Vlasti Tigraja takodje optužuju Adis Abebu da su pokrenule „rat“ protiv njih.

Ova verbalna i vojna eskalacija, kao i vesti o borbama na zapadu Tigraja izazivaju strah od razornog sukoba koji može da preti već krhkoj stabilnosti te istočnoafričke zemlje od preko 100 miliona stanovnika.

Juče je etiopski premijer Abij Ahmed objavio da pokreće vojne operacije protiv vlasti tog regiona koje optužuje da su napale etiopske vojne baze u Tigraju.

Abij, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. pokušava ponovo da uspostavi vlast savezne vlade nad tom oblašću kojom vlada Front oslobodjenja naroda Tigraja (TPLF), koji se mesecima suprotstavlja vladi.

TPLF negira da ima napada navodeći da su izmišljeni da bi opravdali vojnu intervenciju.

„Ono što je pokrenuto protiv nas je jasno rat, invazija“, rekao je danas na konferenciji za novinare predsednik regiona Tigraj Debretsion Gebremihael.

„To je rat koji ćemo voditi da očuvamo naše postojanje“, dodao je on i rekao da se borbe nastavljaju na zapadu regiona i da etiopska vojska gomila trupe na granici regiona Ahmara i Afar, na jugu, odnosno istoku Tigraja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar