U trendu

EU: 1,3 mlrd. evra za vanredne situacije u zdravstvu

BRISEL, 10. februara ( Tanjug) – Nova Evropska zdravstvena uprava za pripravnost i reagovanje u vanrednim situacijama (HERA) predstavila je svoj prvi godišnji plan rada koji za 2022. godinu predviđa budžet od 1,3 milijarde evra za prevenciju, pripremu i brzo reagovanje na prekogranične vanredne zdravstvene situacije.

U Evropskoj komisiji navode da HERA sprovodi akcije za jačanje spremnosti i sposobnosti reagovanja u okviru EU, rešavanje nedostatka i strateških zavisnosti i doprinositi jačanju globalne arhitekture u oblasti hitnih zdravstvenih situacija.

U Briselu nagalašavaju da su dve godine pandemoje Kovid-19 pokazale ključnu važnost koju imaju spemnost i kapaciteti EU da se odgovori na prekogranične zdravstvene vanredne situacije.

„HERA će da započne svoju kritičnu misiju tako što će postati osmatračnica zdravstvene bezbednosti EU za buduće zdravstvene pretnje, kao i ključni igrač u cilju spremnosti za zdravstvene krize na globalnom nivou.

Kao ključni stub snažne Evropske zdravstvene unije, HERA je postavila niz ambicioznih rezultata za 2022. godinu, kako u kontekstu tekućeg odgovora na kovid-19, tako i za spremnost za potencijalne buduće zdravstvene pretnje“, kaže evropska komesarka za zdravlje, Stela Kirijakides.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.