U trendu

EU blizu dogovora o uvođenju 10. paketa sankcija Rusiji

BRISEL – Evropska unija je blizu uvođenja desetog paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i očekuje se da će sutra, ukoliko budu prevaziđene razlike u stavovima oko zabrane na uvoz gume i dijamanata iz Rusije, o tome biti postignut konačni dogovor, potvrdile su diplomate zemalja članica EU.

Na listi sankcionisanih bi trebalo da se nađu i pojedinci i zvanični entiteti koji su umešani u ilegalnu deportaciju oko 6.000 dece iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Očekuje se da će 10. paket sankcija obuhvatiti i sedam iranskih poslovnih entiteta za koje se veruje da proizvode opremu koju Rusija koristi u ratnim operacijama u Ukrajini.

„Razgovarali smo danas o 10. paketu sankcija protiv Rusije i sutra popodne ćemo nastaviti započetu diskusiju. Nadam se da ćemo se usaglasiti“, rekao je posle sastanka ambasadora 27 zemalja članica EU u Briselu poljski ambasador u EU Andžej Sadoš.

EU želi da se 10. paketom sankcija obuhvate pojedinci i entiteti optuženi za deportaciju dece.

„Najmanje 34 ruske institucije uključene su u sistematske otmice ukrajinske dece, uključujući i ruskog ombudsmana“, rekao je ambasador Sadoš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar